Invoegen als stief in het gezin van je nieuwe partner, ga er maar aan staan! Je voelt je een buitenstaander, ondanks de liefde en goede intenties van alle gezinsleden.
Ze zijn al een poosje bij mij in coaching, Bram en Moniek. Ze houden zichtbaar veel van elkaar. Tegelijkertijd begrijpen ze elkaar steeds minder en raken ze uit verbinding. Een verdrietige situatie voor hen allebei. Toen ze een jaar geleden gingen samenwonen lachte het geluk hen nog toe. Bram zijn kinderen woonden al even op zichzelf, dus trok hij in bij Moniek met haar 3 kinderen. Met veel liefde en inzet is er ruimte voor Bram gemaakt en zouden ze er met elkaar iets moois van maken. Invoegen, hoe dan?
Broers en zussen heb je voor het leven. De band met hen is normaal gesproken zelfs langduriger dan die met je ouders. Een band waar je dus zuinig op moet zijn! Maar hoe zit het dan in samengestelde gezinnen? Wat gebeurt er met je als er stiefbroers en/of-zussen toegevoegd worden aan je gezin?
Een samengesteld gezin is van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je loopt dan ook tegen heel andere vragen aan. Vragen die zich gaandeweg aandienen en waarop het antwoord vaak een ware puzzel is. In ‘de Stiefvraag van vandaag’ vragen Sofie en Daan zich af hoe ze een gezinsgesprek kunnen aangaan met hun kinderen Ruben, Merel, Anna en Thomas.
Een samengesteld gezin is van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je loopt dan ook tegen heel andere vragen aan. Vragen die zich gaandeweg aandienen en waarop het antwoord vaak een ware puzzel is. In ‘de Stiefvraag van vandaag’ vraagt Sofie zich af waarom dochter Merel zoveel aandacht vraagt als Daan, haar nieuwe liefde, er is.
Met z’n allen op vakantie, hoe leuk is dat!! Eindelijk iedereen voor langere tijd bij elkaar. Een gouden kans om de onderlinge banden te versterken. Vol goede moed pak je de koffers, prop je iedereen in de 7-zitter, muziekje aan,…
Een samengesteld gezin is van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je loopt dan ook tegen heel andere vragen aan. Vragen die zich gaandeweg aandienen en waarop het antwoord vaak een ware puzzel is. In ‘de Stiefvraag van vandaag’ vraagt Sofie zich af waarom ze zo weinig waardering krijgt van haar stiefkinderen Thomas en Anna.
Een samengesteld gezin is van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je loopt dan ook tegen heel andere vragen aan. Vragen die zich gaandeweg aandienen en waarop het antwoord vaak een ware puzzel is. In ‘de Stiefvraag van vandaag’ vraagt Sofie zich af waarom Janneke, de ex van Daan, altijd zo vervelend doet tegen haar en hoe zij hier het beste mee om kan gaan.
Mijn naam is Sigrid de Haan. Ik heb een prachtig beroep: het begeleiden van samengestelde gezinnen. Ik doe dit in de regio Amersfoort.
Na mijn studie Gezondheids-wetenschappen aan de universiteit van Maastricht heb ik gewerkt in de gezondheidszorg. Later ben ik omgeschoold tot stiefcoach. Ik heb de opleiding tot Stiefplancoach gevolgd en daarnaast veel inzichten opgedaan in een opleiding Systemisch Werken. En natuurlijk heb ik de Stiefgoed-opleiding gevolgd waarbij gangbare methodieken toegepast worden op de problematiek van samengestelde gezinnen. Zo heb ik kennis gemaakt en leren werken met de specifieke Stiefgoedmethodiek.
Je bent verliefd geworden op een man met kinderen. Dat is niet waar je als jong meisje al van gedroomd hebt. Maar ja, je bent stapelgek op hem, dus neem je zijn kinderen op de koop toe. Maar daar blijft het niet bij. Als bonusmoeder ontvang je ook nog die extra bonus: de ex-partner van je nieuwe liefde. Die krijg je er geheel gratis bij!
Een samengesteld gezin is van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je loopt dan ook tegen heel andere vragen aan. Vragen die zich gaandeweg aandienen en waarop het antwoord vaak een ware puzzel is. In ‘de Stiefvraag van vandaag’ vragen Sofie en Daan zich hoe het toch komt dat ze zomaar ruzie krijgen als ze over elkaars kinderen praten.