Coachingspraktijk voor samengestelde gezinnen

(Stief)Moeder van negen start coachingspraktijk voor samengestelde gezinnen

wo 12 apr 2017, 9:22

NIJKERKERVEEN – Sinds kort is Sigrid de Haan in Nijkerkerveen actief met een coachingspraktijk speciaal voor samengestelde gezinnen. Initiatiefnemer en coach De Haan heeft samen met haar man een samengesteld gezin met negen kinderen. Zij startten zes jaar geleden met hun gezin en zitten nu in wat rustiger vaarwater. Als ervaringsdeskundige en gecertificeerd stiefplancoach kent zij de problematiek van samengestelde gezinnen.

De Haan: ”In Nederland zijn 200.000 samengestelde gezinnen. Gezinnen waarbij één of beide partners kinderen hebben uit een eerder relatie. Heerlijk om weer een nieuwe liefde te vinden, maar de werkelijkheid valt vaak tegen. Het leven in een samengesteld gezin is niet eenvoudig. Je hebt te dealen met verschillen in gezinsculturen en opvoedingstijlen. Kinderen hebben moeite zich aan te passen. Je hebt andere gevoelens voor je stiefkinderen dan voor je eigen kinderen. Waar vind je tijd om aan je relatie met je partner te bouwen? Is er nog ruimte voor het verdriet over het verleden? En hoe ga je om met de wensen van de ex-partner?”

Maar liefst 60 procent van deze gezinnen eindigt na verloop van tijd in een scheiding, zegt Sigrid. ”Het runnen van een samengesteld gezin is een flinke uitdaging. En daar kunnen ouders dus best wat hulp bij gebruiken.”

Coachingspraktijk ‘Gezin in Beweging’ biedt begeleiding aan ouders van samengestelde gezinnen. Aan ouders die al even op weg zijn met hun samengestelde gezin, maar ook aan ouders die nog niet samen gestart zijn. Eén van de mogelijkheden is hulp bij het maken van een zogeheten ‘stiefplan’. Een plan waarin concrete afspraken en wensen van de partners worden vastgelegd, toegespitst op hun persoonlijke situatie. Sigrid: ”Hierbij kan je denken aan afspraken rond verzorging en opvoeding van de kinderen, het contact met de ex-partner, vakanties en feestdagen, het vormen van een gezinscultuur, en versterking van de partnerband.”

Daarnaast organiseert Gezin in Beweging gespreksgroepen voor stiefmoeders. ”Het kan voor stiefmoeders een verademing zijn om ervaringen te delen en van elkaar te leren”.