Het samengestelde gezin

Niemand wordt geboren met de wens om een samengesteld gezin te vormen, of daarin op te groeien. Toch loopt het leven soms zo. Je relatie loopt uit op een scheiding of je partner komt te overlijden. Na korte of lange tijd ontmoet je je nieuwe liefde en lacht het geluk je weer toe. Je wilt samen met je nieuwe partner en de kinderen een nieuwe start maken. Je leven in een samengesteld gezin is begonnen…..
Het leven in een samengesteld gezin is mooi, uitdagend maar soms ook knap ingewikkeld. Dit ga je al doende ontdekken of je hébt het inmiddels al ontdekt. Het werkt van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je hebt te dealen met verschillen in gezinscultuur en opvoedstijl; je kinderen hebben moeite zich aan te passen; je worstelt met je rol als ‘stief’; je irriteert je aan je stiefkinderen; je hebt moeite met de invloed van de ex-partner. Al dit soort issues kunnen druk leggen op je relatie met je partner, al houd je nog zoveel van elkaar. Zo valt helaas 2 op de 3 samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar.
Gelukkig is er ook góed nieuws. Als je gaat begrijpen hoe je samengestelde gezin werkt, waar de spanningen vandaan komen en hoe je er samen mee om kan gaan, dan lukt het wél. Dan ontstaat er langzaam maar zeker rust en ontspanning, waardoor liefde en warmte weer kunnen stromen. Nee, het wordt nooit een ‘gewoon’ gezin, maar wel een gezin waarin ieder zijn plekje gevonden heeft en zich geliefd en welkom voelt. Dit wens ik jullie van harte toe!

Een samengesteld gezin in nou eenmaal anders dan een gewoon gezin

probeer het niet gelijk te maken….