Samengesteld gezin

Over een samengesteld gezin

Niemand wordt geboren met de wens om een samengesteld gezin te vormen, of daarin op te groeien. Toch loopt het leven soms zo. Je ontmoet een nieuwe liefde na je scheiding en wil samen met je kinderen een nieuwe start maken. Of je wordt verliefd op iemand die al kinderen heeft. Of je partner komt te overlijden en na al het verdriet van jezelf en je kinderen vind je toch weer iemand om samen gelukkig mee te worden. Zo zijn er in Nederland ruim 200.000 samengestelde gezinnen. Dat zijn gezinnen waarbij minstens één partner één of meer kinderen heeft uit een vorige relatie. Het worden ook wel stiefgezinnen genoemd.

Heerlijk is het om weer een nieuwe liefde te vinden en gelukkig te worden! Maar de werkelijkheid is vaak anders. 60 % van de samengestelde gezinnen eindigt in een scheiding.

Het leven in een samengesteld gezin is niet eenvoudig. Het duurt gemiddeld 4 tot 7 jaar voor er een nieuw evenwicht gevonden is. Je hebt te dealen met verschillen in gezinsculturen en opvoedingstijlen. Kinderen hebben moeite zich aan te passen, zij hebben niet voor deze situatie gekozen. Je hebt andere gevoelens voor je stiefkinderen dan voor je eigen kinderen. Waar vind je tijd om aan je relatie met je partner te bouwen? Is er nog ruimte voor het verdriet over het verleden? Hoe ga je om met de wensen van de ex-partner? En samengesteld op vakantie: droom of drama?
Kortom: Het runnen van een samengesteld gezin is topsport!

En daar kan je best wat hulp bij gebruiken….

BNR nieuwsradio

Stiefgezinnen

play

Hollandse zaken

Gesteggel in Stiefgezinnen

play

Nederlands Dagblad

Opgroeien in een samengesteld gezin

Read icon