Samengesteld op vakantie: droom of drama?

26 juni 2017 – Sigrid de Haan

Samengesteld op vakantie: droom of drama?

Met z’n allen op vakantie, hoe leuk is dat!! Eindelijk iedereen voor langere tijd bij elkaar. Een gouden kans om de onderlinge banden te versterken. Vol goede moed pak je de koffers, prop je iedereen in de 7-zitter, muziekje aan, tas met lekkers mee, en there we go. Onderweg sus je onenigheid, relativeer je de filestress en zie je achter elke wolk de zon al schijnen. Op de camping aangekomen probeer je het iedereen naar de zin te maken, is geen moeite je teveel en stap je over 100 ergernissen heen, want…..de vakantie moet leuk zijn! Na een paar dagen ben je uitgeput en je bom van frustraties staat op ontploffen. De kinderen verdragen steeds minder van elkaar, je stiefjes halen het bloed onder je nagels vandaan en je partner en jij zijn in staat van oorlog. Je houdt de hele dag je zonnebril op, want niet iedereen hoeft je tranen te zien. Wanneer mogen we weer naar huis?

Een herkenbaar beeld voor veel samengestelde gezinnen. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De meeste kinderen pendelen tussen ouders en wonen maar ten dele in het samengestelde gezin. Die paar dagen houdt je het best samen vol, en daarna kan je weer even opladen. Maar op vakantie ben je ineens 24/7 samen. Een gewone thuisweek kent een vaste structuur, met vaste momenten voor muziekles, sport etc. Op vakantie valt deze structuur weg en ligt alles open. De dagen moeten met elkaar ingevuld worden, terwijl de onderlinge banden lang niet zo sterk zijn als in een gewoon gezin. Kinderen kunnen gaan touwtrekken om de onverdeelde aandacht van de eigen ouder. De stiefouder voelt zich hierdoor een buitenstaander en de eigen ouder zit in een spagaat tussen beide kampen. Loyaliteitsconflicten, die je dacht te kunnen handelen, worden op vakantie weer actueel.

En hoe ben je vanuit het vorige gezin gewend vakantie te vieren? Dit schept onbewust een beeld van hoe een vakantie hoort te zijn. Ben je gewend aan actieve vakanties met veel cultuur, dan kan je je erg verloren voelen tijdens een luie strandvakantie. Ging je in je vorige gezin altijd naar een camping en genoot je van contacten met andere vakantiegangers, dan kan je maar moeilijk wennen in een vakantiehuisje hoog in de bergen. Samen vakantie vieren kan, juist in een samengesteld gezin, een bron van stress en onderhuidse spanningen zijn.

Dan maar liever thuisblijven? Nee! Een gezamenlijke vakantie kan zeker een positieve ervaring zijn, en de onderlinge band versterken. Maar dat gaat niet vanzelf. Hieronder 8 tips die helpen je vakantie tot een succes te maken.

8 vakantietips

  1. Zorg voor realistische verwachtingen. Verwacht je alleen rozengeur en maneschijn dan gaat het gegarandeerd tegenvallen. Ga er van uit dat er naast leuke momenten ook moeilijke momenten zullen komen. Daarmee is de vakantie niet mislukt, maar die horen bij een vakantie met een samengesteld gezin. Zie de moeilijke momenten als uitdagingen. Als je er goed mee om kan gaan, helpen ze je verder. Streef niet naar een 10, een 7 is goed genoeg!
  2. Houd vooraf een vakantie-overleg met alle gezinsleden. Bespreek de keuze van de vakantiebestemming. Ga na wat voor ieder kind/volwassene de vakantie tot een topvakantie maakt, en welke vakantietradities ze uit het oude gezin willen vasthouden. Zorg dat iedereen inbreng heeft en neem die inbreng serieus. Spreek uit dat je niet elke wens kan vervullen, maar dat jullie er met elkaar een succes van willen maken.
  3. Spreek vooraf met elkaar een aantal vakantieregels af. Bijvoorbeeld over afwasbeurten, kookbeurten, gezamenlijk ontbijt etc. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt conflicten tijdens de vakantie.
  4. Zorg tijdens de vakantie naast gezamenlijke activiteiten, ook voor activiteiten met de eigen kinderen. Kinderen hebben het nodig ‘gezien’ te worden door de eigen ouder. Dat helpt hen zich meer loyaal op te stellen naar de andere gezinsleden.
  5. Vraag de kinderen regelmatig hoe ze de vakantie vinden en neem hun mening en gevoel serieus.
  6. Plan af en toe quality-time voor jullie als partners. Deel gevoelens en ervaringen en respecteer elkaar daarin. Zorg dat jullie samen een sterk team zijn.
  7. Gun ieder zo nodig een ‘escape’. Soms kan het je teveel worden en heb je even een time-out nodig. De één vindt het fijn zich dan terug te trekken met een boek, de ander wil in z’n eentje wandelen, pubers willen vaak even wifi-time etc. Geef elkaar die ruimte.
  8. Zorg dat de vakantie niet te lang is. Hoe langer de vakantie duurt, hoe meer kans op conflicten. Zeker in de startfase van een samengesteld gezin is één week samen op vakantie vaak lang genoeg.

 

Iedereen een fijne vakantie gewenst!

Houdt het hoofd koel en koester de mooie momenten!