Over mijzelf

Mijn naam is Sigrid de Haan. Ik ben getrouwd en ik ben moeder én stiefmoeder. Samen met mijn man heb ik een samengesteld gezin met negen kinderen. Inmiddels mag ik mij ook oma en stiefoma noemen. Woorden die mij typeren zijn: enthousiast, gedreven en empathisch. Ik heb veel liefde voor mensen en ben een goede luisteraar. Door goed te observeren en de juiste vragen te stellen help ik je om snel bij de kern van het probleem te komen en kunnen we van daaruit gaan bouwen. Ik ben elke keer weer onder de indruk als mensen zich durven open te stellen en vanuit kwetsbaarheid de weg naar zichzelf en elkaar weer weten te vinden.

Motivatie

Lang geleden trouwde ik met mijn grote liefde. We kregen samen vijf prachtige kinderen. Toen mijn man 39 jaar was overleed hij door een ongeluk. Plotseling stond ons leven op de kop en moesten de kinderen en ik opnieuw onze weg vinden. Onze oudste was toen 14 jaar en onze jongste was nog een baby. Een paar jaar later, in 2011, ben ik opnieuw gelukkig getrouwd. Mijn man had een scheiding achter de rug en heeft samen met zijn eerste partner vier kinderen. Dat was de start van ons grote samengestelde gezin. We zijn zonder goede voorbereiding, maar vol goede bedoelingen op weg gegaan. Gaandeweg kwamen wij erachter dat leven in een samengesteld gezin mooi, uitdagend, maar soms ook knap ingewikkeld is. We zijn in vele valkuilen gevallen en we zijn er meestal ook weer uitgeklommen. Toen we in wat rustiger vaarwater zaten ben ik me gaan verdiepen in de dynamieken van het samengestelde gezin. En toen begonnen de kwartjes te vallen. Als ik toen wist wat ik nu weet, hadden we veel dingen anders aangepakt. Daar ontstond mijn verlangen om de inzichten en de ervaringen die ikzelf heb opgedaan in te zetten om andere samengestelde gezinnen te ondersteunen.

Achtergrond

Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit in Maastricht. Na mijn studie heb ik werkervaringen opgedaan op onder meer de volgende terreinen: als klachtfunctionaris in de gezondheidszorg, als vertrouwenspersoon op een aantal basisscholen, als assistente van de huisarts, en als pastoraal werker binnen een kerkelijke gemeente. Ik heb hiervoor diverse opleidingen en cursussen gevolgd.  Toen ik me begon te verdiepen in ‘het samengestelde gezin’ heb ik de volgende opleidingen gevolgd:

  • Basisopleiding Systemisch werk bij Nti/Nlp
  • Opleiding tot Stiefcoach bij Expertisecentrum Stiefgoed
  • Opleiding tot Stiefplan-coach bij Popelier Opleidingen
  • Basis relatiecoaching bij Eft Nederland
  • Systemisch Werk bij Nti/Nlp
  • Allround Relatiecoaching bij Civas
  • Individuele opvoedopstellingen bij Praktijk voor kwaliteitsopvoeding.

 

Sinds 2017 werk ik als coach voor samengestelde gezinnen vanuit mijn eigen praktijk. Daarnaast geef ik trainingen aan hulpverleners die in aanraking komen met samengestelde gezinnen. In mijn werk komen meerdere levenslijnen bij elkaar: mijn passie voor mensen, mijn vaardigheden op het gebied van begeleiding en gespreksvoering en mijn ervaring als (stief)moeder van een samengesteld gezin.